K1 ve K2 olarak doğada, K3 sentetik olarak bulunan vitamindir. K1 mikroorganizmalar tarafından kalın bağırsakta sentezlenirken, doğal olarak ta sebzelerde bulunur. K vitamini içerisinde tercih edilen tür K1’dir. K2 vitamininin etkisi K1 vitamininin 2/3’ü kadardır. En önemli oranda K1 vitamini içeren besinler:
a) Lahana Turşusu b) Şalgam c) Brokoli d) Ispanak e) Lahana f) Kuru erik
Ayrıca Yeşil çay içinde de oldukça bol miktarda K vitamini bulunur. Ortalama olarak bir beslenmede günlük 75-100 mikrogram K vitamini alınmaktadır. Erişkin bir birey için günlük 65-70 mikrogram K vitamini yeterlidir. Bunun yarısı yiyeceklerimizden yarısı da bağırsaklarımızdaki sentezden gelmektedir. Doğru beslenen bireylerde görüldüğü üzere kolay kolay K vitamini eksikliği beklenmez... K vitamini eksikliğine genellikle operasyon geçirenlerde, doğum sonrası, aşırı kanamaya bağlı yaralanmalarda ve uzun süre bağırsak florasını bozan ilaç kullanan hastalarda görülür. K vitamini eksikliği olan bir bireyi anlatan hastalar genellikle şu şekilde tarif ederler; en ufak bir darbede morarıyorum, ayaklarımda varisler mevcut, yaralandığımda kanamam durmuyor, yaralarım bir türlü iyileşmiyor, kabuk bağlamıyor...
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.