K Vitamini Nedir?

K VİTAMİNİ

K1 ve K2 olarak doğada, K3 sentetik olarak bulunan vitamindir. K1 mikroorganizmalar tarafından kalın bağırsakta sentezlenirken, doğal olarak ta sebzelerde bulunur. K vitamini içerisinde tercih edilen tür K1’dir. K2 vitamininin etkisi K1 vitamininin 2/3’ü kadardır. En önemli oranda K1 vitamini içeren besinler:

a) Lahana Turşusu
b) Şalgam
c) Brokoli
d) Ispanak
e) Lahana
f) Kuru erik


Ayrıca Yeşil çay içinde de oldukça bol miktarda K vitamini bulunur. Ortalama olarak bir beslenmede günlük 75-100 mikrogram K vitamini alınmaktadır. Erişkin bir birey için günlük 65-70 mikrogram K vitamini yeterlidir. Bunun yarısı yiyeceklerimizden yarısı da bağırsaklarımızdaki sentezden gelmektedir. Doğru beslenen bireylerde görüldüğü üzere kolay kolay K vitamini eksikliği beklenmez... K vitamini eksikliğine genellikle operasyon geçirenlerde, doğum sonrası, aşırı kanamaya bağlı yaralanmalarda ve uzun süre bağırsak florasını bozan ilaç kullanan hastalarda görülür. K vitamini eksikliği olan bir bireyi anlatan hastalar  genellikle şu şekilde tarif ederler; en ufak bir darbede morarıyorum, ayaklarımda varisler mevcut, yaralandığımda kanamam durmuyor, yaralarım bir türlü iyileşmiyor, kabuk bağlamıyor...

Etiketler: BİLGİLENDİRME
Haziran 03, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR